Hoe kan je een circulaire economie ondersteunen

Hoe kan je een circulaire economie ondersteunen?

Last Updated: February 15, 2024By Tags:

Je hoort steeds over een circulaire economie, maar je weet niet precies wat het is. Een circulaire economie kan het best worden samengevat als een economie waarin consumenten, gemeenschappen en fabrikanten samenwerken om afval te verminderen door recyclebare materialen te hergebruiken.

Hoe een circulaire economie werkt

Kijk eens wat er precies gebeurt in een circulaire economie. Begin met een fles water. Amerikaanse consumenten consumeerden in 2020 15 miljard gallons flessenwater. Amerikanen drinken veel water, maar 3,3% van de waterflessen komt niet terecht bij recyclingbedrijven en belandt in plaats daarvan op stortplaatsen. Laten we de verenigde staten als voorbeeld nemen:

Een gallon water is 128 ounces en de gemiddelde grootte van een waterfles is 16,9 fl. oz. Dat betekent dat elke liter water gelijk staat aan ongeveer 7,5 waterflessen. Niet iedereen gebruikt waterflessen voor eenmalig gebruik. Er zijn mensen die een hervulbare fles of een glas uit een waterkoeler gebruiken. EarthDay.org schat dat er elk jaar 50 miljard waterflessen worden gebruikt. Dat is nog steeds veel plastic dat wordt gebruikt en 3,3% daarvan belandt op de vuilnisbelt.

PETE plastic wordt meestal gemaakt van ruwe olie en is bedoeld voor eenmalig gebruik. Daarna moet het worden gerecycled en versnipperd tot korrels die kunnen worden gesmolten en gebruikt om nieuwe flessen van te maken. Dat is precies wat het doel is van een circulaire economie. Je koopt goederen, recycleert de verpakking waarin de goederen zitten en koopt nog meer goederen die gemaakt zijn van het gerecyclede plastic.

HDPE is een ander veelgebruikt plastic. Het kan ook worden gewassen en hergebruikt, waardoor het een favoriete optie is voor de waterflessen die je gebruikt voor waterkoelers, en je kunt ze zelfs zelf hervullen als je winkel een hervulstation heeft.

Als je waterflessen gebruikt, ga dan op zoek naar bedrijven die 100% gerecycled plastic gebruiken en een circulaire economie ondersteunen. In 2020 kondigde Evian aan in vijf landen alleen nog maar 100% gerecycled plastic te gebruiken en de etiketten op hun producten te verwijderen. In de VS gebruikt Poland Spring MadeBetter flessen van gerecycled plastic.

Gebruik je liever een hervulbare waterfles? De Buoy-fles is gemaakt van 100% gerecycled HDPE-plastic dat wordt ingezameld voordat het de oceaan in gaat. Hij is vaatwasmachinebestendig en BPA-vrij. Dit is een van de vele merken. Als je een fles zoekt, zoek dan naar trefwoorden als “100% gerecycled” of “milieuvriendelijk” om merken te vinden die plastic recyclen en hun producten daarvan maken. Het is de beste manier om deel te nemen aan een circulaire economie.

Elk product kan deel uitmaken van een circulaire economie

Gerecycled plastic, metaal, papier en zelfs hout kunnen allemaal worden gebruikt om nieuwe producten te maken. Als je iets nieuws koopt, ga dan op zoek naar artikelen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Je kunt vloeren kopen die gemaakt zijn van teruggewonnen hout, Mohawk’s EverStrand™ tapijt is gemaakt van gerecycled plastic en Trex terrasplanken zijn gemaakt van gerecycled hout en plastic folie.

Je kunt ook kleding en schoenen kopen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Adidas is een van de vele schoenenfabrikanten die sneakers maken van gerecycled oceaanplastic. Patagonia’s NetPlus® is een kledinglijn gemaakt van gerecyclede visnetten. Veel ontwerpers gebruiken RPET-stof, gerecycled PET.

Je hebt een nieuwe computer nodig. Waarom kies je er geen die gemaakt is van zoveel mogelijk gerecycled glas, metaal en plastic? Acer was een van de eerste computerfabrikanten die een milieuvriendelijke computer op de markt bracht. Het touchpad, de klep, het bedieningsoppervlak en de toetsen van de Aspire Vero zijn allemaal gemaakt van gerecycled plastic. HP heeft verschillende computers die gemaakt zijn van gerecycled plastic en ze verkopen ook computerkoffers en rugzakken die gemaakt zijn van versnipperd gerecycled plastic.

Heb je kinderen of kleinkinderen die op zoek zijn naar nieuw speelgoed? EarthHero is een bedrijf dat speelgoed maakt van 100% gerecycled plastic. Het meeste speelgoed wordt gemaakt van gerecyclede melkkannen. Resoftables, Recyclings en Playtek zijn andere speelgoedfabrikanten die 100% gerecycled materiaal gebruiken om speelgoed te maken.

Zorg ervoor dat je correct recycleert

De laatste stap in een circulaire economie is ervoor zorgen dat je op de juiste manier recyclet. Als je een item in je recyclebak stopt dat niet recyclebaar is, kan het een lading recycling vervuilen en naar de stortplaats sturen. Het is belangrijk dat je op de juiste manier recycleert. Als je net verhuisd bent, verwacht dan niet dat alle recyclebare materialen die je oude wijk innam, ook door de nieuwe wijk worden geaccepteerd.

Volg de recyclingregels van uw wijk. De meeste inrichtingen hebben bakken en vereisen niet langer dat u zelf recycling sorteert. Dat is niet overal zo, dus controleer of je in een gebied woont waar niet gesorteerd hoeft te worden voordat je alles in één bak gooit. Als je wordt gevraagd om dozen in een bepaalde maat te snijden, doe dat dan. Als je wordt gevraagd om pizzadozen niet te recyclen, zorg er dan voor dat je ze in de prullenbak gooit.

Een waterfles met het opschrift #1 plastic is recyclebaar, maar het gekleurde deksel erop misschien niet. Haal de doppen eraf en gooi ze in de prullenbak als je wijk geen kleine doppen accepteert. Ken je plastic en weet welke gerecycled worden in jouw stad.

  • #1 – PET of PETE (polyethyleentereftalaat) – komt veel voor en wordt op de meeste faciliteiten geaccepteerd.
  • #2 – HDPE (polyethyleen met hoge dichtheid) – ook gangbaar en wordt in de meeste inrichtingen geaccepteerd.
  • #3 – PVC (polyvinylchloride) – harder en minder geschikt voor recycling op straat.
  • #4 – LDPE (polyethyleen met lage dichtheid) – zachter plastic dat wordt gebruikt voor opslagzakken, vuilniszakken, enz. en dat niet wordt geaccepteerd in vuilnisbakken, maar supermarkten hebben vaak afhaalbakken voor recycling.
  • #5 – PP (Polypropyleen) – Duurzaam en gebruikt voor herbruikbare voedselopslag, flessendoppen, cd- of dvd-verpakkingen, niet vaak geaccepteerd in vuilnisbakken.
  • #6 – PS (polystyreen) of piepschuim – verpakking voor levensmiddelen, opvulling voor breekbare voorwerpen tijdens verzending, enz. dat goed isoleert maar brokkelig is en in de meeste gebieden niet wordt gerecycled.
  • #7 – Overig – Wordt in veel artikelen gevonden, zoals speelgoed, elektronica, sportflessen, etc. en wordt in de meeste gebieden niet gerecycled.

Sommige gebieden accepteren geen plastic dat kleiner is dan twee centimeter, dat van zwart plastic is of dat dingen heeft bevat zoals motorolie of bestrijdingsmiddelen voor gazon en tuin. Items moeten worden schoongemaakt voordat ze worden gerecycled.

Als je junkmail recyclet, verwijder dan de plastic venstertjes of de plastic kaartjes die erin zitten. Een ander veelgebruikt recyclebaar product zijn de dozen uit de diepvriesafdeling. Dozen met een coating van was of plastic worden niet altijd geaccepteerd in een recyclingbedrijf.

Niet al het glas kan worden gerecycled. Veel districten accepteren geen Pyrex of bepaalde kleuren, zoals blauw of rood.

Hoe weet je wat wel en niet wordt geaccepteerd door jouw gemeente? Ga online en zoek de website van je lokale afvaldistrict of transporteur. Zoek naar een online gids. Als je er geen ziet, bel dan en vraag of je er een opgestuurd kunt krijgen. Ze zouden een gids moeten hebben die ze kunnen opsturen.

Leave A Comment