Recycling en inheemse gemeenschappen

Recycling en inheemse gemeenschappen: Behoud van cultureel erfgoed en zorg voor het milieu

Last Updated: January 21, 2024By Tags:

De Wereldbank schat dat er in 2023 wereldwijd meer dan 476 miljoen inheemse mensen zullen zijn. De IWGIA meldt dat maar liefst 8,7 miljoen van deze mensen zich in de VS bevinden en dat 20% van hen in Amerikaans-Indiaanse gemeenschappen en Alaska Native dorpen woont. Californië heeft de grootste populatie inheemse volken in één staat en New York City heeft de grootste populatie in één stad.

Een voortdurend probleem met inheemse naties is dat ze verdragen hebben met de federale overheid, maar dat de fondsen die ze krijgen vaak niet voldoende zijn. Hoe kun je het culturele erfgoed behouden en toch het erfgoed van de inheemse bevolking eren?

De zorgvuldige balans tussen het milieu en de behoeften van inheemse volken

Eeuwenlang was de relatie tussen de inheemse bevolking en het milieu gericht op evenwicht. Men gelooft dat je het land, de dieren en de watermassa’s, die zoveel geven aan de mensen die op deze wereld leven, moet beschermen en teruggeven. Schade aan heilige plaatsen als gevolg van milieuschade door opwarming van de aarde en vervuiling is moeilijk te negeren. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de inheemse bevolking te helpen de wereld te beschermen en dat begint met goed recyclen.

Hergebruik en recycling bij inheemse volkeren door de jaren heen

Kijk terug naar enkele van de vroegste gebruiken van inheemse Amerikanen. Begin met de eerste maaltijden die werden gedeeld door de inheemse Amerikanen en de kolonisten die bij Plymouth Rock aan land gingen. Als de geschiedenis waar is, plantten de inheemsen maïszaden bij de vis die ze vingen. In plaats van delen van een vis die niet werden gebruikt weg te gooien, deden ze aan compostering. Ze namen het vlees voor zichzelf en gaven de onbruikbare delen terug aan de bodem als voedingsstof voor de groenten die ze verbouwden.

Inheemsen jaagden op vlees, maar de huiden van de dieren werden niet weggegooid. Ze reinigden, pekelden en droegen die huiden. Ze dreven handel met mensen om dingen te krijgen die ze nodig hadden en voorzagen anderen van noodzakelijke zaken waar de inheemsen te veel van hadden. Het is een vroege vorm van freecycling. Geef weg wat je niet nodig hebt en vraag om dingen die je wel nodig hebt en die anderen misschien willen weggooien.

Er werden ook spullen hergebruikt. Een tipi raakte versleten en kreeg scheuren of gaten. Het kon worden gekapt en er konden mocassins van worden gemaakt. Botten en stenen konden worden verwerkt tot sieraden of kralen. Schelpen konden gereedschap worden om mee te eten. Van grote schelpen konden drinkgerei worden gemaakt.

Het EPA Resource Conservation and Recovery Program van de Navajo Nation is de moeite van het bekijken waard.Het is een goed voorbeeld van het werk dat inheemse bewoners doen om het milieu te beschermen en succesvolle recyclingpraktijken op te zetten.De Navajo Nation heeft praktijken voor het verwijderen van medisch afval zoals scherpe voorwerpen, kadavers van gefokte of gejaagde dieren en afvalbanden.Plaatselijke recyclinglocaties zijn er in overvloed en nemen batterijen, auto-olie, schroot, glas, auto’s, kleding, karton, plastic, bomen en takken, verf en chemicaliën en zelfs beton en stenen in.

Streef naar nul afval of zo dicht mogelijk daarbij

Of je nu in de buurt van inheemse volken woont of in een dorp of gemeenschap, recyclen en composteren zijn belangrijk. Het kan duur zijn om een faciliteit op te zetten, maar kleine praktijken thuis kunnen een groot verschil maken.

Als je spullen koopt, streef dan naar spullen die een circulaire economie ondersteunen. Er zijn plastic zakken met appels, maar je kunt ook je eigen herbruikbare boodschappentas meenemen en appels per stuk kopen. Als je budget vereist dat je de appels in een plastic zak koopt, bewaar die zak dan en recycle hem de volgende keer dat je naar een kruidenierswinkel gaat met een bak voor het recyclen van plastic folie. Je kunt ook dingen als broodzakken, noppenfolie en luchtkussens recyclen.

Hergebruik zoveel je kunt. Als je wortelen hebt gekocht en een week later ontdekt dat ze gaan schimmelen, kijk dan of je de beschimmelde delen kunt afsnijden en composteren en de rest kunt bewaren. In plaats van het risico te lopen dat ze terugkomen, kun je, als je wortelen hebt gekocht, er een paar raspen en invriezen, munten of blokjes blancheren en invriezen, en er een paar pureren en invriezen voor soepbouillon. Ze blijven langer goed in de vriezer.

Houd voedselafval weg van de vuilnisbelt. Composteer al je groenteafval om nieuwe planten te helpen gedijen. Je kunt geen vleesresten composteren voor gebruik in een tuin waar je van eet, maar afhankelijk van de plaatselijke wetgeving is het misschien wel toegestaan om vleesresten en botten te composteren in een apparaat zoals een Green Cone Solar Waste Digester. Deze maakt gebruik van de kracht van de zon om vis, vlees, zuivel en botten af te breken tot een kleine hoeveelheid vast afval en compostvloeistof die in de grond terechtkomt en voedingsstoffen levert aan nabijgelegen bomen en gras.

Als je meubels, kleine apparaten, kleding en schoenen hebt die je niet meer nodig hebt of die niet meer goed passen, kijk dan of iemand anders in het dorp of de gemeenschap ze kan gebruiken. Freecycling is een geweldige manier om te voorkomen dat spullen op de vuilnisbelt belanden. Als ze in goede staat zijn, kun je ze verkopen in een tuinverkoop of online en wat extra geld verdienen. Ondertussen gaat dat item naar iemand die het nodig heeft.

Weet wat je kunt recyclen. Kijk in een gids voor het plaatselijke recyclingcentrum en zorg ervoor dat je niet verkeerd recycleert. Potten met etenswaren moeten worden uitgewassen. Als je een pot pastasaus recyclet zonder hem eerst te wassen, kan die saus op andere recyclebare materialen terechtkomen en de hele lading verpesten.

Wat jij als afval beschouwt, wordt door iemand anders misschien niet zo gezien. Jaren geleden had ik een sneeuwblazer met een vastgelopen motor. Hij was bijna 30 jaar oud en was al in gebruik sinds ik een kind was. Ik was van plan om hem naar de schroothoop te brengen, maar een plaatselijke Abenaki-leider vroeg of hij hem gratis mocht hebben. Hij sleutelde graag en wilde onderdelen van de mijne gebruiken om een andere die hij had te repareren. Dat deed hij en verkocht het voor geld waarmee hij zijn gezin kon onderhouden.

Doe zoveel mogelijk opnieuw en geef een overbodig voorwerp een nieuw leven. Als je een boekenplank hebt die niet wordt gebruikt, kun je die opknappen, in een kast zetten, wat kleine bakken toevoegen en je hebt een heleboel opbergruimte voor sokken, riemen en andere kleine spullen. Maak van oude, versleten banden verhoogde bloembedden. Verf de band met waterbestendige verf voor buiten, vul hem met tuinaarde en vul hem met zaden of startplanten. Zet de grotere planten in het midden en de kleinere in de buitenste ring.

Als je gescheurde kleding hebt, kun je er vierkanten voor quilts van maken. Een quilt is een handige bedekking voor koude winternachten. Houd gebruikte kleding weg van de vuilnisbelt en maak er warme quilts van met bijpassende kussenslopen. Je kunt de lapjes ook gebruiken om kleding met gaten te repareren.

Waar je ook woont, maak gebruik van de recycling- en hergebruikmogelijkheden die je tot je beschikking hebt. Houd zoveel mogelijk weg van de vuilnisbelt of recyclingfaciliteit. Hoe meer er hergebruikt wordt, hoe beter het is voor het milieu. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van de recyclingmogelijkheden bij jou in de buurt, ga dan naar Recycle Nation om precies te weten te komen waar je verschillende artikelen kunt recyclen.

Leave A Comment