De kunst van het upcyclen

De kunst van het upcyclen: Van afval een schat maken

Last Updated: January 28, 2024By Tags:

Voordat de pandemie toesloeg, werd Maria Kondo’s minimalistische aanpak van opruimen populair. In 2018 bleek dat 25% van de volwassenen een minimalistische levensstijl wilde omarmen. Toen de pandemie toesloeg, begon de “Grote Opruiming van 2020”. Mensen ruimden op en veel van die goederen gingen naar stortplaatsen of kringloopwinkels.

In 2018 werd 292,4 miljoen ton gemeentelijk vast afval geproduceerd en slechts 69 miljoen ton werd gerecycled. 146 miljoen ton vast afval belandde op de stortplaats. Dat is veel.

Er kwam nog een andere beweging op gang, hoewel die niet altijd even voor de hand liggend was. Mensen ontdekten het plezier van upcycling. In plaats van iets weg te gooien of weg te geven, werd het hergebruikt en kreeg het een nieuw leven. Upcycling is een baanbrekende manier om je huis op te ruimen zonder dat er meer afval op de vuilnisbelt belandt.

Wat is upcycling?

Upcycling is een proces waarbij je oudere, onnodige spullen die anders in de prullenbak of recyclebak zouden belanden, hergebruikt om iets waardevollers te maken. Het staat ook bekend als “creatief hergebruiken”, wat vrij toepasselijk is, want dat is waar het op neerkomt: je hergebruikt iets op een creatieve manier.

Upcycling en recycling worden vaak met elkaar vergeleken, maar ze zijn niet hetzelfde. Bij recycling breng je een voorwerp naar een centrum waar het wordt verwerkt en afgebroken tot een nieuwe ronde grondstoffen die opnieuw worden gebruikt om nieuwe voorwerpen te maken. Dat is waar upcycling en recycling op elkaar lijken, maar daar houden alle overeenkomsten op.

Bij recycling breng je spullen naar een faciliteit waar ze worden gesorteerd en naar fabrieken worden gestuurd om te worden gesmolten, afgebroken, enz. Deze materialen worden vervolgens verkocht aan fabrikanten of bedrijven voor hergebruik. Bij upcycling combineer je voorwerpen zelf om iets te maken dat jij of iemand anders heel waardevol zou vinden.

Makkelijke upcyclingprojecten voor beginners

Hoe begin je met upcycling? Als het nieuw voor je is en je hulp nodig hebt om te beginnen, zijn hier enkele eenvoudige upcyclingprojecten.
Magnetische kruidenpotjes voor babyvoeding

Als je een baby hebt of iemand kent die een baby heeft, verzamel dan de potjes en deksels voor babyvoeding. Potjes voor babyvoeding zijn dan wel recyclebaar, maar de deksels zijn dat zelden. Was ze en laat ze drogen. Gebruik een lijmpistool om een stevige magneet aan de bovenkant van elk deksel te bevestigen.

Als je naar een winkel voor bulkproducten gaat, neem dan een potje mee en laat het personeel het wegen. Vul het potje met de kruiden die je nodig hebt. Maak het deksel vast.

Als je weer thuis bent, kun je de magneet gebruiken om dat kruidenpotje aan de zijkant van je koelkast te zetten. Je hebt een luchtdichte manier om kruiden te bewaren en ze staan niet in de weg aan de zijkant van je koelkast.

Een entertainmentcentrum voor je dressoir

Je oude dressoir heeft twee kapotte lades. Vier van de zes lades werken prima, maar de twee kapotte maken het onbruikbaar. Voordat je het weggooit, verwijder je de twee kapotte lades en haal je de bodem en zijkanten eraf. Zodra je het ladefront hebt, spuit je het in elke kleur die je wilt en gebruik je Liquid Nail om het te bevestigen om de opening te bedekken waar de lade in past.

Verf de rest van de ladefronten en het dressoir, indien nodig, en laat het drogen. Dat dressoir is een geweldig entertainmentcentrum en in de laden die wel werken, passen je spelletjes, films, producthandleidingen, afstandsbedieningen en extra kabels.

Verstop-een-sleutel stenen

Heb je nog wat oude pillenflesjes liggen? Ze zijn vaak moeilijk te recyclen vanwege hun grootte. Gebruik wat Liquid Nail om een steen op de bovenkant van het deksel te lijmen. Leg een sleutel in het flesje, plaats het deksel erop en graaf een gat dat klein genoeg is voor het pillenflesje. De steen ligt bovenop de grond en ziet er natuurlijk uit, maar je hebt wel een sleutel voor noodgevallen.

Pallettuinen en compostbakken

Als je een ton van een product zoals houtpellets bestelt, worden de zakken op houten pallets of skids geleverd. Ze zijn onmogelijk te recyclen met een vuilnisophaaldienst en het kan zijn dat de volledige pallet niet in een kleinere auto of SUV past.

De latten helpen je om rechte rijen te vormen voor je zaden en zaailingen. Als je de tuin gebruikt voor groenten, fruit en kruiden, zorg er dan voor dat je pallets hebt die niet behandeld zijn met chemicaliën. Als dat wel het geval is, gebruik die pallets dan voor bloemen.

Vul de slede met tuinaarde en voeg je zaden of zaailingen toe tussen elke lat. De latten zorgen voor de juiste tussenruimte en helpen ook om te voorkomen dat er onkruid tussen de rijen groeit.

Je kunt ook vier latten nemen en ze vastzetten met bedrading en hoekbeugels langs de onderste latten en aan elk van de drie zijkanten. Laat de vierde kant open. Voeg groenteresten, koffiedik, kartonresten, bladeren en gemaaid gras toe aan het midden. Draai de bak af en toe om, zodat er lucht in blijft terwijl hij afbreekt.

Het extra voordeel van composteren is dat je plantaardig voedselafval uit de vuilnisbelt houdt. Bovendien heb je voedingsrijke compost die je in je tuinen kunt gebruiken.

Bandentuinen

Heb je kale banden die je niet in je auto hebt gelegd om naar een recyclingcentrum te brengen? Vaak moet je een verwijderingsbijdrage betalen. Verander ze in vrolijke verhoogde tuinbedden voor bloemen. Verf de banden in verschillende felle kleuren en vul ze met tuinaarde.

Voeg bloemen toe en zorg ervoor dat ze de ruimte hebben om te groeien. De band houdt de wortels en bloemen binnen die band, maar de bloemen verspreiden zich en laten alleen de kleurrijke kant van de band zien. Als je gras en onkruid wilt tegenhouden, leg je de banden op platgetrapte kartonnen dozen voordat je ze vult met tuinaarde. Het karton breekt af en doodt al het gras of onkruid dat zich eronder bevindt.

Tips voor het upcyclen van kleding

Kleding is een van de moeilijkste items om te recyclen. Als je het geluk hebt om in de buurt van een H&M-winkel te wonen, accepteren ze gerecyclede kleding en geven ze je een kortingsbon als je dat doet. Kringloopwinkels kunnen kleding accepteren. Als er echter vlekken of scheuren in zitten, gaat het de vuilnisbak in. Op een vuilnisbelt kan het wel een jaar duren voordat katoen is afgebroken. Leer doet er tot 50 jaar over. Polyester en andere synthetische materialen kunnen er wel 200 jaar over doen.

In plaats van gescheurde kleding weg te gooien, kun je upcycling overwegen. Verander gebruikte kleding in lapjes stof die quilters kunnen gebruiken voor het maken van quilts, draagtassen en patchworkkleding. Van een groter shirt kun je kussenhoezen maken. Een oud t-shirt is een prima stofdoek om op te ruimen. Je kunt ook een kant van een t-shirt dichtnaaien nadat je de mouwen en de hals hebt afgeknipt, er spleten in knippen voor de luchtstroom en genieten van herbruikbare, machinewasbare productzakken.

Maak van de lange mouwen van een overhemd of sweatshirt een tochtstop voor de voordeur, kelderdeur of garagedeur. Naai gewoon één uiteinde dicht, vul het met kattenbakvulling of verpakkingsschuim en naai het andere uiteinde dicht om de vulling binnenin af te sluiten. Hier is nog een idee voor het upcyclen van kleding. Maak er herbruikbare cadeauzakjes van. Als je een cadeau geeft, kan je vriend(in) of familielid de tas gebruiken om aan iemand anders te geven.

Upcycling kent geen grenzen. Gebruik je verbeelding en creativiteit en bedenk nieuwe manieren om alles wat je weg wilt gooien te gebruiken.Het zal je verbazen hoe nuttig sommige voorwerpen kunnen zijn als je nadenkt over wat je nodig hebt en hoe een voorwerp opnieuw kan worden gebruikt.

Leave A Comment