Alles over pyrolyse

Wat is al dat gedoe over pyrolyse voor het recyclen van plastic?

Last Updated: February 5, 2024By Tags:

Er wordt veel gesproken over pyrolyse als oplossing voor het plasticrecyclingprobleem. Is deze methode de oplossing die sommige experts denken dat het zal zijn? Waar gaat al die ophef over?

Er zijn problemen met recycling van kunststoffen

Voordat je ingaat op het doel van pyrolyse, moet je kijken naar de huidige problemen met het recyclen van plastic. Het grootste probleem is dat je het plastic moet inzamelen en sorteren. Toen districten overstapten op nulsortering, werd het sorteren overgelaten aan de recyclingbedrijven. Mensen recyclen vaak niet op de juiste manier.

Het ene district neemt misschien alle kunststoffen mee, terwijl het andere alleen #1 en #2 meeneemt. Gemengde kunststoffen zoals #7 worden zelden geaccepteerd, maar mensen doen ze misschien toch in hun recyclebak. Dat kan een partij kunststoffen vervuilen, dus werknemers moeten heel voorzichtig zijn om voorwerpen te verwijderen die in dat district niet gerecycled kunnen worden.

Een ander probleem dat regelmatig voorkomt, is dat artikelen die te klein zijn om gerecycled te worden, toch in de afvalbak belanden. Flessendoppen zijn een veelvoorkomend probleem. Mensen laten hun flessendoppen op frisdrank- of waterflessen zitten als ze die in de recyclebak doen, en die doppen zijn niet van hetzelfde type plastic en kunnen niet worden gerecycled.

Bestaande methoden voor recycling zijn onder andere:

 • Mechanische recycling: Kunststoffen scheiden, versnipperen tot kleinere deeltjes, smelten en gebruiken om nieuwe producten te maken.
 • Chemische recycling: Chemische reacties gebruiken om de polymeren van de kunststoffen te reduceren tot monomeren voor nieuwe producten.

Pyrolyse is bedoeld om het proces van het scheiden van de verschillende kunststoffen te elimineren. Het is bedoeld om het recyclen van kunststoffen te stimuleren, want op dit moment gaat het niet zo goed. De Amerikaanse overheid rapporteerde dat ongeveer 8,7% van de kunststoffen werd gerecycled. Erger nog, Beyond Plastics en Last Beach Cleanup denken dat dit in 2021 nog maar 5% was.

Pyrolyse begrijpen

Pyrolyse is een methode waarbij kunststoffen worden verhit in apparatuur zonder zuurstof. Er is geen zuurstof, dus er verbrandt niets, hoewel sommige mensen beweren dat het gebruik van warmte nog steeds telt als verbranding. De kunststoffen breken af en creëren een product dat lijkt op ruwe olie en dat kan worden gebruikt als gas of vloeibare brandstof of als chemische grondstof voor nieuwe kunststoffen. Het product bevat een aantal onzuiverheden zoals chloor, stikstof, oxygenaten en zwavel die uit de pyrolyse-olie worden verwijderd.

Bij mechanische recyclingprocessen verzwakt de sterkte van het plastic na verloop van tijd door de afbraak tijdens de verwerking. Pyrolyse herstelt het plastic zonder de kwaliteit aan te tasten.

Stappen voor pyrolyse:

 • Kunststoffen worden gedroogd en in stukken vermalen om biomassa te creëren voor behandeling.
 • Ze gaan een pyrolyzer in waar ze worden blootgesteld aan hitte in een zuurstofvrije omgeving.
 • De biomassa wordt gescheiden en het condensaat gaat naar een opslagtank voor bio-olie of wordt een synthetisch gas dat een oven aandrijft voor warmte en elektriciteit.
 • Zand gaat naar een zandoven en houtskool gaat naar de opslag waar het een bodemverbeteraar wordt.

Dit is een van de redenen waarom pyrolyse veel aandacht krijgt. Pyrolyse van gemengde kunststoffen is mogelijk. Fabrieken die deze methode toepassen, hoeven de kunststoffen niet eerst te scheiden. Ook hier moeten onzuiverheden worden verwijderd. Sulzer heeft een meerfasenproces ontwikkeld voor het afbreken van gemengde kunststoffen.

 • Quenching: koelt de kunststoffen tijdens het pyrolyseproces snel af om condensatie te creëren die het proces stopt om de volgende stappen mogelijk te maken.
 • Waterstofbehandeling: Onzuiverheden worden verwijderd met behulp van waterstofbehandeling, waarbij alle heteroatomen worden verwijderd terwijl de olefinen worden verzadigd.
 • Fractionering: De pyrolyse-olie is nu gezuiverd en moet worden gefractioneerd om diesel en nafta terug te winnen.
 • Terugwinning van BTX: Deze technologie is specifiek voor het proces van Sulzer Chemtech en kan benzeen, tolueen en xyleen terugwinnen voor hergebruik in de petrochemische industrie.
 • Terugwinning van was en olie: Tot slot worden pyrolyseoliën verwerkt om de olie en was terug te winnen voor hergebruik in andere gebieden.

Quantafuel in Denemarken werkt samen met Sulzer Chemtech in een kunststofrecyclinginstallatie. Geschat wordt dat de fabriek elke dag 60 ton niet-recyclebare kunststoffen kan verwerken, waarbij 48 ton koolwaterstoffen wordt gegenereerd om chemicaliën en brandstof te maken.

Verminder je afhankelijkheid van plastic

Het is moeilijk om al het plastic thuis en op het werk te vermijden, maar je kunt wel stappen ondernemen om je afhankelijkheid van plastic te verminderen. Als je plastic artikelen moet kopen, ga dan op zoek naar artikelen die gemaakt zijn van gerecycled plastic.

Hier zijn enkele producten die je helpen het aantal plastic dat je koopt te verminderen.

 • Roestvrijstalen broodtrommels: Gebruik geen plastic boterhamzakjes, maar een roestvrijstalen boterhammenhouder die je kunt uitwassen en opnieuw kunt gebruiken.
 • Herbruikbare boodschappentassen: Koop netzakken voor je producten. In plaats van een plastic zakje mee te nemen in de winkel, gebruik je de gaaszakjes en was je ze tussen de boodschappen door.
 • Hervulbare waterfles: Koop een hervulbare waterfles. Vul hem thuis voordat je naar school of werk gaat. Roestvrijstalen en aluminium waterflessen zijn gemakkelijk te vinden in winkels.
 • Glazen voorraaddozen: Bij glazen voorraaddozen zijn alleen de deksels van plastic. Dit verlaagt de hoeveelheid plastic die je gebruikt. Als het deksel krom trekt of versleten is, neem dan contact op met het bedrijf om te horen hoe je vervangende deksels kunt krijgen.
 • Canvas boodschappentassen: Koop een aantal canvas boodschappentassen om mee te nemen naar de supermarkt als je boodschappen doet. Je hoeft dan geen plastic of papieren tassen van de caissière mee te nemen.

Als je boodschappen doet, kijk dan welke artikelen je kunt kopen die gemaakt zijn van gerecycled plastic. Sommige kledingontwerpers gebruiken een geweven draad gesponnen van plastic flessen. Er zijn schoenen die gemaakt zijn van oceaanplastic. Er zijn ook decoratieve tapijten gemaakt van gerecycled plastic.

Hergebruik wat je kunt. Die kale banden in je garage zijn misschien niet veilig om op te rijden, maar verf ze in een leuke kleur, stapel ze op, vul ze met potgrond en plant er bloemen op. Ze springen in het oog, maken het straatbeeld aantrekkelijker en maken potten overbodig.

Zorg er ten slotte voor dat je plastic op de juiste manier recyclet. Zelfs als je een bepaald soort plastic niet kunt recyclen in je afvalbakken, kan het lokale district plastic recyclen als je het naar de faciliteit brengt. Bewaar de plastic plantenbakken die je van tuincentra krijgt en vraag of ze die terug willen of vraag anderen in je omgeving of ze die mogen gebruiken. Eierdozen van piepschuim zijn handig voor mensen die kippen houden in hun achtertuin.

Leave A Comment