Hoe lang duurt het voordat veel gewone materialen op een stortplaats zijn afgebroken

Hoe lang duurt het voordat veel gewone materialen op een stortplaats zijn afgebroken?

Last Updated: February 22, 2024By Tags:

Heb je ooit nagedacht over het belang van recycling? Natuurlijk zijn er de logische redenen om te recyclen. Je wilt niet dat de chemicaliën van een batterij in het grondwater, de lucht of de bodem terechtkomen. Een ander aspect, waar de meeste mensen niet bij stilstaan, is hoe lang het duurt voordat deze gewone materialen zijn afgebroken.

Het is geen snel proces op een stortplaats. Om snel af te breken, moeten ze worden blootgesteld aan zon en vocht. Op een stortplaats krijgen voorwerpen die begraven zijn niet de zon die nodig is om voorwerpen zoals plastic snel af te breken. Als je bedenkt hoe lang het duurt voordat sommige voorwerpen die je elke dag gebruikt zijn afgebroken, kan dat alarmerend zijn.

Batterijen

Batterijen hebben een plastic papier over de dunne metalen buitenkant. Zelfs als je dat plastic er eerst aftrekt, kan het 100 jaar duren voordat een standaardbatterij voor eenmalig gebruik is afgebroken. Als dat eenmaal gebeurd is, komen de zware metalen in de batterij bloot te liggen.

Karton en papier

Kartonnen en papieren producten vergaan binnen een paar maanden. Ze zijn een van de meest milieuvriendelijke artikelen als ze worden weggegooid. Maar papier is ook heel gemakkelijk te recyclen. Bewaar ze in zakken die in de recyclecontainer gaan. Je kunt papier ook versnipperen en composteren in je bloementuin.

Kleding en textiel

Als kleding erg bevlekt of gescheurd is, of als ritsen kapot gaan, gooi je het waarschijnlijk weg. Als het niet past, gooi je het misschien ook weg. Kleding kan er jaren over doen om biologisch af te breken op een stortplaats. Het ligt eraan waar het van gemaakt is.

Een katoenen handschoen breekt in ongeveer drie maanden af, terwijl een paar rubberen laarzen er wel 80 jaar over kan doen. Leren schoenen doen er tot 40 jaar over, maar een wollen sok minder dan vijf jaar. Polyester of nylon stoffen kunnen tot 40 jaar meegaan. Katoen en canvas gaan meestal binnen een jaar kapot.

Kleding kan worden gerecycled. Als het in goede staat is, nemen kringloopwinkels kleding altijd aan. Als het gescheurd of gescheurd is, kun je lokaal vragen of er quilters zijn die het willen hebben. Winkels zoals Patagonia en H&M recyclen gebruikte kleding. Je kunt lijsten vinden van winkels die gebruikte kleding accepteren voor recycling.

Elektronica

Energiezuinige lampen zijn ontworpen om niet te bederven. Ze zullen niet vergaan en kunnen eeuwen op een stortplaats liggen zonder achteruit te gaan. Daarom is het essentieel dat je ze bewaart en naar een recyclingcentrum brengt voor elektronica-recycling. Je moet computers, mobiele telefoons, tablets, apparaten, enz. op de juiste manier recyclen, omdat ze niet worden afgebroken. Bovendien bevatten ze zware metalen, glas, isolatie en plastic onderdelen die niet worden afgebroken.

Voedselresten

Sommige etensresten vergaan binnen een maand, maar dat geldt niet voor alle etensresten. Een bananenschil kan er wel zes maanden over doen. Ananasschillen of -kernen kunnen veel langer duren. Dierlijke botten ontbinden pas na vele jaren. Staten zoals Californië en Vermont hebben voedselresten uit de vuilnisbak verbannen. In plaats daarvan doen inwoners hun etensresten in aparte bakken voor ophaaldiensten, indien beschikbaar, of om te composteren in hun achtertuin.

Glas

Glas vergaat nooit. Het valt in de loop van tientallen jaren of eeuwen uiteen in kleinere korrels, maar het is nooit helemaal weg. Omdat glas gemaakt is van siliciumdioxide (zanddeeltjes), zal het niet afbreken. Het is altijd het beste om glas te recyclen, omdat het kan worden omgesmolten tot nieuwe glasproducten.

Metaal

Metalen voorwerpen kunnen tientallen jaren meegaan voordat ze verslechteren. Metalen blikjes die worden gebruikt voor dranken of producten zoals kamerverfrissers of haarlak kunnen tot 500 jaar nodig hebben om af te breken. Aluminiumfolie en bakvormen van folie kunnen tot 400 jaar meegaan. De grootte en dikte van het metaal bepaalt hoe snel het kan afbreken.

Het goede is dat metaal gemakkelijk gerecycled kan worden. Er zijn mensen die gratis aan huis komen om metaalschroot op te halen om geld te verdienen bij metaalsloperijen. Als je het niet wilt opsparen en persoonlijk naar een schroothandel wilt gaan, vraag dan in je omgeving of iemand je metaalschroot wil hebben.

Kunststoffen

Er zijn zeven classificaties van plastic:

 1. PET/PETE
 2. HDPE
 3. PVC of Vinyl
 4. LDPE
 5. PP
 6. PS of piepschuim
 7. Bisfenol A en andere

De meeste steden accepteren de meeste van deze kunststoffen in containers, maar er zijn altijd uitzonderingen. Andere kunststoffen (#7) zijn moeilijk te recyclen omdat ze een mix van kunststoffen zijn. Controleer voordat je kunststoffen weggooit de plaatselijke regels, want misschien kun je sommige kunststoffen wel recyclen bij plaatselijke faciliteiten als je ze niet in je afvalbak kunt gooien.

Hoe lang duurt het voordat de meest voorkomende voorwerpen op een stortplaats zijn afgebroken? Hier zijn enkele veelvoorkomende plastic voorwerpen.

 • Cd’s en dvd’s – onzeker, maar naar schatting duurt het ongeveer een miljoen jaar
 • Wegwerpluiers – 500 jaar
 • Vislijn – 600 jaar
 • Plastic zakken – 20 jaar
 • Plastic flessen – 450 jaar
 • Plastic rietjes – 200 jaar
 • Ringen van frisdrank/bierblikjes – 400 jaar
 • Piepschuim – Nooit helemaal, maar kleinere deeltjes in 500 jaar
 • Tandenborstels – 500 jaar

Hout en bouwbenodigdheden

Hoe zit het met bouwmaterialen? Hoe lang doet hout erover om af te breken? Dat hangt af van het hout. Multiplex heeft een paar jaar nodig. Onder druk behandeld timmerhout kan tientallen jaren meegaan. Onbehandeld timmerhout kan meer dan 15 jaar meegaan.

Gipsplaat kan in een paar maanden vergaan als de stortplaats niet goed belucht is en veel vocht bevat. Anders kan het wel tien jaar duren.

Hoe zit het met spijkers en schroeven en andere hardware? Dat hangt af van de grootte, het materiaal en de staat waarin het zich bevindt. Het kan wel 40 jaar duren voordat ze afbreken. Als je ooit naar een metaaldetectievideo hebt gekeken, heb je waarschijnlijk gezien hoe een detector oude spijkers vindt in hoefijzers, enz. Ze breken niet snel af.

Diverse voorwerpen

Wat dacht je van nog meer voorwerpen die je altijd weggooit en waar je niet bij stilstaat hoe lang het gaat duren voor ze afgebroken zijn?

 • Menstruatieonderleggers voor vrouwen kunnen er honderden jaren over doen, tot wel 800 zelfs.
 • Waskaarsen breken binnen een paar maanden af als ze gemaakt zijn van soja of bijenwas, maar kaarsen op basis van aardolie doen er veel langer over. Met was bedekte producten zoals waspapier of wasbekers kunnen iets sneller worden afgebroken omdat ze dunner zijn.
 • Terracotta plantenpotten kunnen er honderden jaren over doen.
 • Vingernagels en teennagels die je knipt kunnen er meer dan 40 jaar over doen om te ontbinden op een stortplaats.
 • Sigarettenpeuken kunnen er wel 12 jaar over doen.
 • Babydoekjes of make-up remover bevatten vaak wat polyester, dus dat kan wel 100 jaar duren.

Veel van deze artikelen moeten naar de stortplaats. Je kunt ze niet recyclen, maar je kunt wel je gewoonten veranderen. Als een terracotta plantenbak gebarsten of gebroken is, kun je hem hergebruiken om stapstenen van te maken. Je kunt waskaarsen omsmelten tot kaarsen op ware grootte. Overweeg om te investeren in herbruikbaar maandverband of ongesteld ondergoed.

Voordat je iets in de prullenbak gooit, moet je nagaan hoe lang het duurt voordat het is afgebroken. Het is altijd beter om te recyclen en het is vaak makkelijker dan je denkt.

Leave A Comment