De juiste tijd om een tuincomposteerbak te beginnen

Wanneer is het juiste moment om met een tuincomposteerbak te beginnen?

Last Updated: February 10, 2024By Tags:

Vermont werd de eerste staat die het composteren van voedselresten verplicht stelde. Hoewel dit het eerste staatsmandaat was, zijn er steden in de VS die ook wetten hebben besproken of geïmplementeerd die vereisen dat voedselafval in composteermachines gaat in plaats van in de prullenbak. Californië start met de verplichte compostering van voedselafval in 2022. Wie weet wanneer Nederland zal volgen?

Je overweegt om in je achtertuin te composteren, maar je hebt een aantal vragen. Leer wat er nodig is om je voedselresten te composteren.

Hoe werkt composteren?

Composteren is een proces waarbij warmte en vocht organisch materiaal helpen afbreken tot een voedingsrijke bodemverbeteraar. Om compostering effectief te laten zijn, moet een compostvat op een zonnige plek staan waar je gemakkelijk water kunt toevoegen uit een tuinslang, regentonnen, enz.

Je moet er ook voor zorgen dat je composthoop de juiste laagjes heeft. Je wilt koolstofrijke materialen zoals versnipperd papier en stro (bruin). Daarbovenop wil je stikstofrijke materialen zoals groente- en fruitschillen en -vellen en gemaaid gras (groen). Het toevoegen van wat aarde en mest van koeien, konijnen of kippen helpt ook bij de afbraak van het mengsel.

Bouw je compostvat op in lagen die je vochtig houdt en blootstelt aan de zon. De zon zal de materialen in de bak verwarmen. De laatste stap is ervoor zorgen dat je zuurstof toevoegt om de bacteriën te laten gedijen. Om zuurstof toe te voegen of de compost te beluchten, gebruik je een hooivork of schop om de materialen regelmatig te mengen.

Om te kunnen ontbinden, hebben voedsel- en gazonresten warmte nodig. Je kunt de hele winter composteren, maar als de lucht in de lente opwarmt, zal je achtertuin composteerder sneller werken. De lente is uiteindelijk een goed moment om je achtertuin composteerbak te starten. Gebruik een compoststarter om het proces te versnellen. Compoststarters zorgen er ook voor dat de materialen blijven afbreken als er sprake is van droogte waardoor het moeilijk is om de composteermaterialen vochtig te houden.

Er is nog een andere optie. Je kunt voedselresten aan wormen voeren en de wormen er wormengruis van laten maken. Deze wormenmest bevat veel voedingsstoffen en is een van de beste toevoegingen voor een tuin.

Soorten achtertuincomposters

Er zijn verschillende soorten composters beschikbaar voor de achtertuinier. Dit zijn de opties.

Zelf bouwen

Je kunt ook je eigen composteerbak maken. Om zelf een compostvat te maken, maak je drie wanden van insectenwerend hout zoals cederhout. Stapel de materialen in de bak en belucht en bewater hem regelmatig. Zelf bouwen is kosteneffectief. Misschien heb je al materialen die je kunt gebruiken. Houten palen met kippengaas maken een eenvoudige compostbak. Je kunt een paar glijders gebruiken om de zijkanten te maken die je nodig hebt voor je doe-het-zelf-compostvat.

Als je geen buren in de buurt hebt, kun je een plek in de zon vrijmaken en een composthoop maken. Gebruik dezelfde methoden als eerder genoemd, leg groen en bladeren in lagen en zorg dat het water krijgt en belucht wordt.

Zelf bouwen bespaart geld. Ze zijn echter wel open, dus je kunt verwachten dat katten en honden uit de buurt en wilde dieren op zoek gaan naar voedsel. Zorg ervoor dat je etensresten afgedekt blijven. Verlichting met bewegingsdetectie houdt ze ook op afstand.

Aanrechtcomposteerders

Wat doe je als je geen achtertuin hebt? Er zijn aanrechtcomposters verkrijgbaar. Je zet de composteerder op je aanrecht en creëert compost in huis. Met behulp van elektriciteit heb je binnen een paar uur compost van je etensresten.

Hoe werkt een elektrische composteerder? Eerst wordt het voedselafval gebakken tot het droog en knapperig is. Daarna wordt het vermalen en gekoeld. Uiteindelijk krijg je een poeder dat rijk is aan voedingsstoffen. Het zal niet de donkere, vochtige compost zijn waar de meeste tuiniers aan denken.

Een aanrechtcomposteerder heeft meestal koolstoffilters om geurtjes weg te houden. Er wordt wel wat elektriciteit verbruikt, omdat het apparaat voedsel bakt op lage temperaturen.

Voorgebouwde plastic compostbakken

Rechthoekige of vierkante, kant-en-klare staande compostbakken hebben een bovendeksel en een bodemdeur. Leg je materialen in lagen en geef ze water. Wanneer je nieuw materiaal toevoegt, voeg dan gelijkmatig groen en bruin toe en gebruik een hooivork om het materiaal te beluchten. Als de compost klaar is, open je de onderste deur en schep je eruit wat je nodig hebt.

De kant-en-klare compostbakken kunnen effectief werken als je ervoor zorgt dat ze op een zonnige plek staan. Omdat de deuren aan de onderkant klein kunnen zijn, moet je de afmetingen controleren voordat je je composteerbak koopt.

Dit zijn betaalbare composteerbakken, maar ze staan op de grond. Dat maakt ze een doelwit voor knaagdieren, wasberen, stinkdieren en beren. Je moet goed opletten dat je het materiaal regelmatig omdraait om geurtjes weg te houden.

Tuimelvat composteerders

Als je er niet van houdt om de compost met een schep of hooivork om te draaien, koop dan een tuimelbak. Voeg je groen en bruin toe en draai of tuimel de bak om het materiaal binnenin te helpen beluchten.

Overweeg een compostvat met twee vaten. Je begint met één partij compost en als die bijna klaar is voor gebruik, gebruik je de tweede bak om de volgende partij te beginnen. Dit levert niet veel compost op, maar wel genoeg voor een kleine tuin. De meeste bakken hebben een totale inhoud van zes of zeven kubieke meter. Door het gewicht van het composteringsmateriaal vergt het draaien wel wat spieren, waardoor het voor sommige mensen wat moeilijker kan zijn.

Tuimelvatcomposters hebben één groot voordeel. Ze staan los van de grond op stevige poten. Dat weerhoudt muizen, ratten, eekhoorns en eekhoorns ervan om het compostmateriaal te stelen.

Wormencomposters

Als je graag met wormen omgaat, is een vermicomposter een geweldig idee. Je hebt alleen een plastic bak nodig, zoals een plastic bak of een grote plastic emmer. Je kunt ook een oude koelbox gebruiken. Koelboxen kunnen handig zijn omdat sommige al een afvoer in de bodem hebben.

Doe een opening in de bodem om condens en vloeibare wormenuitwerpselen af te voeren. Gebruik dat om je tuin te besproeien, want het bevat veel voedingsstoffen. Leg steenslag en wat plastic over de stenen. Plaats dat op een warme (niet hete), droge plek uit de zon.

Zodra het plastic scherm op zijn plaats zit, bedek je het met wat aarde, houtkrullen of bruin en meer aarde. Bedek dat met wat voedselresten en voeg je wormen toe. De wormen zullen de voedselresten opeten en er wormengruis (wormenmest) van maken. Wormen vermenigvuldigen zich, dus zorg ervoor dat je ze genoeg te eten geeft en verwijder een deel van de wormen naar de tuin als je boerderij overbevolkt raakt.

Het kost wel wat om je wormencomposteerder op te starten. Je moet het compostvat en de materialen kopen of maken om te beginnen. Het kan zijn dat je levende wormen moet kopen om te beginnen. Je moet oppassen dat de wormen niet te nat worden of uitdrogen. Je moet er ook voor zorgen dat ze niet te heet worden. Je kunt ze het beste in een geïsoleerde garage of een veranda met drie seizoenen bewaren.

Je kunt ook op zoek gaan naar lokale compostophaal- of -afhaaldiensten. Iemand komt bij je thuis of je rijdt naar het plaatselijke compostbedrijf om je voedselresten af te geven. Je houdt voedselresten nog steeds uit de vuilnisbak, waar ze methaan produceren als ze op de stortplaats vergaan. Zoek faciliteiten die organisch afval accepteren. Recycle Nation maakt het gemakkelijk om faciliteiten in de buurt te vinden via ons online adresboek.

Leave A Comment