Microplastics op ongewone plaatsen

Tien ongebruikelijke plaatsen waar onderzoekers microplastics hebben gevonden

Last Updated: January 22, 2024By Tags:

Elk stukje plastic dat minder dan vijf millimeter lang is, staat bekend als microplastic. Om beter te begrijpen hoe klein deze stukjes zijn: een rijstkorrel is iets groter. Het is ongeveer zo groot als een potloodgummetje. Microplastic is afkomstig van plastic dat niet wordt gerecycled en afbreekt. Kleine deeltjes schilferen af als de zon het plastic bakt, de wind het rondblaast of golven en stromingen het kapot slaan.

Heb je wel eens een bodywash gekocht met exfoliërende microkorrels? Dat is een soort plastic dat microkorrels wordt genoemd. Ze zijn ook zeer problematisch voor waterleven.

Als microkorrels in de gootsteen belanden, komen ze uiteindelijk in een afvalwaterzuiveringsinstallatie terecht. Daar ontstaat een probleem. Microkorrels kunnen door het filterproces heenkomen en in waterbronnen zoals meren en rivieren terechtkomen, waar ze verontreinigingen in het water verzamelen, zoals kwik, en in de vissen terechtkomen.

Microplastics zijn overal. Je loopt niet alleen het risico ze in te ademen of te consumeren in je drinkwater. Hier zijn tien ongebruikelijke plaatsen waar microplastics zijn ontdekt.

Bijen

Een Deens onderzoek bekeek de bijen uit 19 bijenkorven in en rond Kopenhagen. Nadat de bijen onder de microscoop waren bekeken, werden microplastics gevonden op bijen die in de stad waren verzameld en bijen op het nabijgelegen platteland. Het is niet bekend of de bijen de microplasticdeeltjes verzamelden terwijl ze door de lucht vlogen of dat ze de deeltjes uit het stuifmeel haalden dat ze verzamelden.

De werkbijen leken degenen te zijn met de microplastics. Welke invloed plastic heeft op de koningin en de darren is onbekend. Wat wel bekend is, is dat het verklaart waarom microplastics opduiken in producten zoals honing.

In een onderzoek uit 2020 werd gekeken naar bier, andere dranken, honing en melk om te zien of er microplastics in zaten. Om in aanmerking te komen moesten de producten in glazen potten zitten en niet in plastic. Alle geteste producten hadden microplastics en andere verontreinigingen, maar ambachtelijk bier en ambachtelijke honing bevatten de meeste.

Bier

Honing is niet het enige populaire voedingsmiddel dat microplastics bevat. Duitsland nam de proef op de som bij 24 verschillende brouwers. Al hun bieren bleken microplastics te bevatten.

Er zijn aanvullende onderzoeken uitgevoerd. Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota testten de bieren van brouwerijen die hun water uit waterzuiveringsinstallaties langs de Grote Meren halen. De meeste bleken ongeveer vier deeltjes per liter bier te bevatten, maar één bier had 14 deeltjes per liter.

Gebotteld water

Als je flessenwater koopt, verwacht je dat het water gefilterd en schoon is. Bij een test van meer dan 250 flessen werden in 93% van de flessen microplastics gevonden. Het water dat je drinkt is misschien niet zo schoon als je denkt.

Vis

Je hebt vast wel eens foto’s gezien van een schildpad met een rietje in zijn neus. Je hebt video’s gezien van zeehonden met plastic vislijnen om hun vinnen gewikkeld. Je bent je er waarschijnlijk niet van bewust dat microplastics in vissen worden aangetroffen. Als plastic in vissen terechtkomt, is dat vaak in hun kieuwen en maag-darmstelsel. Kan dat echt kwaad omdat je die porties niet eet?

Het antwoord is ja. Microplastics absorberen giftige stoffen zoals koper, lood en kwik. Als de vissen de microplastics opeten, kunnen die metalen in het vlees van de vis terechtkomen. Als je de vis eet, krijg je die zware metalen binnen. Dan is er nog het probleem van de voortplanting. Uit een onderzoek bleek dat de nakomelingen van vissen met veel microplastics ook vruchtbaarheidsproblemen hadden. Als dit blijft gebeuren, kunnen hele vissoorten uitsterven.

Henderson eiland

Henderson Island is een UNESCO Werelderfgoed locatie zonder menselijke bewoners. Desondanks liggen er volgens deskundigen meer dan 37 miljoen plastic fragmenten op het eiland. Krabben gebruiken sommige stukjes plastic als nieuwe schelpen wanneer ze uit hun oude schelpen groeien.

Menselijk afval

Als je water met microplastics drinkt of besmette vis, honing, melk en andere producten eet, komt er plastic in je spijsverteringskanaal terecht. Uiteindelijk komt het in menselijk afval terecht. Het gaat terug naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie, waar het weer terecht kan komen in rivieren of oceanen.

De Marianentrog

De Marianentrog is het diepste water op aarde. Onderzoekers namen watermonsters van de bodem van de geul en vonden microplastics. In een monster van een liter werden duizenden minuscule plastic deeltjes ontdekt. Onderzoekers vonden naar verluidt een plastic zak drijvend in het water op een diepte van 6,8 mijl.

De Pyreneeën

Wetenschappers namen luchtmonsters aan de Franse kant van de Pyreneeën. Dit Europese gebergte scheidt Frankrijk en Spanje en staat bekend om zijn prachtige parken en wandelpaden. Op 4.500 voet hoogte in een afgelegen gebied werden microplastics gevonden. Dat komt neer op meer dan 8/10e van een mijl de berg op. Dat lijkt misschien niet zo hoog, maar de dichtstbijzijnde stad is 75 mijl verderop.

Schelpdieren

Vissen zijn niet de enige waterdieren die microplastics binnenkrijgen. Schelpdieren zoals mosselen doen dat ook. Als je een hele mossel of oester eet, krijg je waarschijnlijk microplastics binnen. Met deze microplastics komen alle giftige stoffen waaraan ze zijn blootgesteld.

Ecotoxicoloog Mark Brown bestudeerde blauwe mosselen die in 2008 werden blootgesteld aan zeewater en microplastics. Binnen drie dagen verplaatsten de kunststoffen zich van het spijsverteringsstelsel van de mosselen naar hun bloedsomloop. Zelfs nadat ze waren overgebracht naar schoon water, bleven de kunststoffen nog bijna twee maanden in de mosselen aanwezig.

Keukenzout

Met zoveel plastic in de oceaan is het waarschijnlijk niet verrassend om te horen dat er microplastics zijn gevonden in keukenzout. Kleine stukjes plastic filament, plastic folie en plastic fragmenten werden gevonden in merken uit landen als Australië, Frankrijk, Japan, Nieuw-Zeeland en Portugal.

Houd plastic uit de lucht, de aarde en het water

Iedereen moet zijn steentje bijdragen. In plaats van plastic zakken weg te gooien, kunt u ze beter recyclen. Consumenten moeten noppenfolie, plastic boodschappentassen, kledinghoezen, plastic folie en andere plastic verpakkingsmaterialen en zakken recyclen in daarvoor bestemde bakken bij het plaatselijke afvalstoffendistrict of een supermarkt. Deze bakken staan vaak bij de vooringang of bij de flessencontainer.

PlasticFilmRecycling.org heeft een bijgewerkte lijst die je kunt raadplegen voor items die worden geaccepteerd en locaties van deze bakken. De zakken moeten droog zijn, maar veel plastic dat je misschien zou willen weggooien omdat het niet wordt geaccepteerd in de afvalcontainers, kun je snel inleveren tijdens je volgende boodschappentrip.

Als je boodschappen doet, doe het dan verstandig. Koop geen artikelen die in plastic zijn verpakt of plastic zakken in de kartonnen verpakking hebben. Dozen met ontbijtgranen zijn hier een voorbeeld van. Kies merken die plastic verpakking vermijden en gebruik in plaats daarvan papieren zakken met was. Bak je eigen brood of koop het bij een bakker in plaats van fabrieksbrood te kopen dat in plastic verpakking zit.

Investeer in een paar herbruikbare waterflessen en reisbekers. In plaats van een plastic beker te halen bij de koffieautomaat op je werk, kun je je reisbeker bijvullen. Als je op zoek gaat naar herbruikbare bekers, flessen en andere artikelen die plastic bevatten, ga dan op zoek naar merken die gerecycled plastic gebruiken. Je helpt een circulaire economie te ondersteunen door artikelen te kopen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal.

Leave A Comment