De impact van kunststoffen voor eenmalig gebruik

De impact van kunststoffen voor eenmalig gebruik en de roep om recycling

Last Updated: January 21, 2024By Tags:

In 40 jaar tijd is het gebruik van plastic in de VS verdrievoudigd. De productie van plastic afval bedroeg 73 miljoen ton in 2019, wat neerkomt op ongeveer 1,3 pond per Amerikaan per dag. Dat is een absurde hoeveelheid plastic afval als je erover nadenkt. In één jaar genereert de gemiddelde Amerikaan bijna 500 kilo plastic afval en recycling.

Heb je ooit nagedacht over de impact van plastic voor eenmalig gebruik op het milieu? Denk hier eens over na. Van de 73 miljoen ton plastic afval gaat 85% naar de stortplaats. Minder dan 10% wordt gerecycled. Dit aantal is verslechterd: in 2018 was het 9% en in 2021 is het gedaald naar ongeveer 6%. Dat betekent dat van de 1,3 pond die een persoon gemiddeld per dag genereert, ongeveer 1,1 pond naar de prullenbak gaat. Recycling is om zoveel redenen van vitaal belang, maar dat is slechts één ding dat je kunt doen om het milieu te helpen beschermen tegen plastic afval.

Kunststoffen veroorzaken problemen

Als je over de weg rijdt en een plastic wikkel in je auto hebt, kan die wikkel uit een open raam vliegen en aan de kant van de weg belanden, waar hij in een waterweg terechtkomt. Als het de oceaan bereikt voordat een vis of vogel het inslikt, belandt het in het afval van de oceaan waar het wordt ingeslikt door een vis of een ander waterdier.

Zelfs als het plastic niet wordt ingeslikt, breekt het af in de zon en ontstaan er kleine plastic deeltjes die de longen van vissen verstoppen. Microplastics kunnen ook in ons water terechtkomen, omdat de deeltjes te klein kunnen zijn om door filters opgevangen te worden.

Een onderzoek van bloed van 22 vrijwilligers vond tot 1,6 µ/ml plastic deeltjes in die monsters. Je drinkt het en krijgt het binnen door het eten van vis, zeevruchten en planten zoals kelp. Je krijgt het binnen in gefilterd water bij waterzuiveringsinstallaties die water ontzilten. Je ademt het in via de lucht. Wat doen die microplastics met je lichaam? Dat weet nog niemand zeker.

Dat is slechts een van de manieren waarop plastic op de verkeerde plek terechtkomt. Je zet je huisvuil en recycling buiten voor de ophaaldienst in de vroege ochtend. s Nachts wordt het winderig en de wind gooit je bak omver. Het plastic waait over straat. Of een wild dier komt in je afval en recycling terecht en sleept het mee naar zijn hol of naar het bos waar het plastic uiteindelijk in het water of in de grond terechtkomt waar het in het grondwater terecht kan komen. Het kan ook afbreken en in de lucht terechtkomen.

China beperkt buitenlands afval

In 2021 kondigde China beperkingen aan op de hoeveelheid afval die het land zou accepteren uit het buitenland. De hoeveelheid daalde tot 0,6 miljoen ton, wat een fractie is van wat er in de VS wordt geproduceerd. Dit vormde een groot probleem omdat de VS niet zijn ingesteld op het recyclen van zoveel plastic. Het gevolg was dat sommige steden stopten met het recyclen van plastic en het in plaats daarvan verbrandden in verbrandingsovens, wat de luchtvervuiling kan doen toenemen.

Sommige staten namen maatregelen om plastic afval tegen te gaan door wetten te veranderen. Enkele van de vele veranderingen die hebben plaatsgevonden:

  • Californië verplicht drankfabrikanten om gerecycled plastic te gebruiken in hun plastic drankverpakkingen met een percentage van 15% in 2022, 25% in 2025 en 50% in 2030.
  • Maine heeft een wet aangenomen die bedrijven die kartonnen of plastic voedselverpakkingen en verpakkingen maken verplicht om te betalen voor recycling via een “Extended Producer Responsibility” programma. Tien andere staten, waaronder Oregon, nemen of overwegen vergelijkbare maatregelen.
  • Vermont heeft het gebruik van plastic zakken in supermarkten verboden. Klanten moeten hun eigen tas meenemen of papieren tassen kopen voor 10 cent. De staat heeft ook plastic rietjes verboden.

Mensen moeten ook hun steentje bijdragen

Veranderingen in de staatswet helpen, maar het is maar een klein deel. Mensen hebben in de loop der jaren slechte gewoonten aangenomen en dat verandert niet snel. Het is ook aan jou om je steentje bij te dragen.

Sla de eenmalige waterfles over

Naar schatting gebruiken mensen in de VS elk jaar ongeveer 50 miljard waterflessen voor eenmalig gebruik. Dat zijn ongeveer 13 flessen per maand per Amerikaan. Om al die flessen te maken is aardolie nodig, want aardolie is een belangrijk ingrediënt van plastic. Daardoor krijg je te maken met broeikasgassen en schade aan het milieu door de winning, het transport en de verwerking van aardolie, en vervolgens het productieproces waarbij ruw plastic wordt omgezet in flessen.

Als mensen zouden overstappen op hervulbare waterflessen, zou dat een groot deel van het afval verminderen dat naar stortplaatsen gaat, verbrand wordt of in de oceaan terechtkomt. Er wordt geschat dat elke persoon iets meer dan 150 wegwerpflessen uit de afvalstroom kan houden.

Maar je moet ook rekening houden met het materiaal van je herbruikbare fles. Een herbruikbare plastic fles gaat uiteindelijk toch kapot en moet vervangen worden. De typische levensduur van een polycarbonaat waterfles is 1 tot 2 jaar. Metaal kan een betere optie zijn. Een roestvrijstalen waterfles gaat 10 tot 12 jaar mee. Een herbruikbare glazen waterfles gaat een leven lang mee.

Herbruikbare boodschappentassen kopen

Koop herbruikbare boodschappentassen en gebruik ze in plaats van plastic of papieren tassen. Als je plastic zakken nodig hebt voor het schoonmaken van je kattenbakvulling, koop dan in plaats daarvan biologisch afbreekbare compostzakken. Bekleed de kofferbak of het bed van je auto met plastic kratten en koelboxen Als je boodschappen doet, leg de boodschappen dan zonder tassen terug in je karretje en laad ze direct in de kratten als je terugkomt in je auto. Je kunt ze schoonvegen na gebruik. In plaats van plastic boodschappentassen kun je van een oud t-shirt wasbare boodschappentassen maken. Je kunt ook herbruikbare boodschappentassen kopen als dat makkelijker is.

Recycle je plastic folie

Bewaar alle plastic folie die je krijgt van de stomerij, online bestellingen, enz. en neem het mee naar de supermarkt als je boodschappen gaat doen. Je vindt deze bakken bij de ingang of bij de flessenretourmachines. Plastic folie zoals bakkerszakken, zakken voor groenten en fruit en zakken waarin nieuwe kleding wordt verpakt, zijn allemaal recyclebaar. Het is alleen niet recyclebaar in de afvalcontainer.

Glazen voedselopbergers kopen

Als je restjes mee moet nemen naar je werk of naar school, gebruik dan een glazen bak. Die gaan veel langer mee dan plastic bakjes. Glas is ook beter voor mengkommen.
Gebruik zoveel mogelijk opnieuw

In plaats van plastic na één keer gebruiken te recyclen, kun je het beter zoveel mogelijk hergebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een yoghurtbakje voor eenmalig gebruik steeds opnieuw gebruiken om in de lente zaailingen in te zaaien. Als de zaailing groot genoeg is, kun je hem in de tuin zetten.

Neem je plastic receptenflessen die anders de prullenbak in zouden gaan vanwege hun kleinere formaat en gebruik ze om dingen als schroeven, bouten en moeren in op te bergen. Ze zijn ook ideaal voor het opbergen van kleine spullen zoals kralen en pailletten als je van knutselen houdt.
Zorg ervoor dat je op de juiste manier recyclet

Wens niet te recyclen en eindig niet met het vervuilen van een lading recyclebare spullen. Als je niet zeker weet hoe je een bepaald plastic voorwerp moet recyclen, vraag het dan aan je transporteur of gebruik de recyclagegids van Recycle Nation om erachter te komen wat je ermee moet doen. Hoe meer je op de juiste manier recyclet, hoe beter het is voor het milieu.

Leave A Comment